Random header image... Refresh for more!

categorie — zien

in memoriam hans keilson

wat een geweldige schrijver, wat een prachtig mens…

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

sting, ‘why should i cry for you?’

kerstmis anno 2010

in een woord: briljant.

bacon @ tate (3) – crucifixions

1962
(left panel) | twee mannen die schouwen, mannen die bijna vormeloos zijn, mannen met een dubbel gezicht. de een (links) en face en en profil, de rechter alsof hij zijn masker op zijn hoofd heeft gezet. met een kadaver aan hun voeten schouwen zij de gekruisigde.

(middle panel) | er is geen mens te ontdekken. het enige aanknopingspunt zijn een paar tanden. de kruisiging: een mens op een bed in een geblindeerde kamer, vormeloos vlees op een bed, het bloed aan de muren. c’est tout, c’est tout.

(right panel) | geen schouwen, geen persoon, maar een tweede gekruisigde. bacon bewaart de ruimte die normaliter voor heiligen is gereserveerd voor een tweede kruisiging. ook hier een kadaver, een beest met wijd opengesperde muil.

(right panel) | het is moeilijk voor te stellen dat dit een kruisiging is. zoveel dierlijke kracht, zoveel animaliteit. maar wij kruisigen geen dieren, wij slachten ze.

(right panel) | de mens: slachtafval.

1965
(left panel) | uit de chaos van de figuur op de bank maakt zich een schedel los. het is een karkas, een homp vlees en bloed: het is een mens.

(middle panel) | de gekruisigde is geen mens, al maakt de vorm van een hoofd zich los. de gekruisigde is een vormeloze put van huid, vlees, ingewanden. niet zozeer gekruisigd als wel gekluisterd aan de slachtbank is de mens de facto een dier.

(middle panel) | christus als kippenpoot. ik hoor mijn moeder al sputteren…

(right panel) | twee mensen kijken naar de kruisiging. zij schouwen, ter vermaak. ooit zullen ook mensen ter vermaak naar de kruisiging van jezus zijn gaan kijken, zoals wij nu nog altijd gaan kijken naar de ophanging van saddam hussein. het is van alle tijden: leed is vermaak.

playboy jesus

sunshine

jason mraz heeft een nieuw live-album uit. wat een opening.

(on)orthodox

in jeruzalem werd een parkeergarage geopend op shabbat – met alle gevolgen van dien in de ultra-orthodoxe wijk mea shearim. zelfs voor mij als theoloog is het onbegrijpelijk hoe deze, over het algemeen vreedzame, groeperingen zo ten strijde kunnen trekken. maar het levert wel fantastische beelden op.

2008 adventures in advertising (1)

jaarlijks worden de epica awards uitgereikt, een industry award voor de beste reclames (in print resp. film). elk jaar vind ik het weer een feest van creativiteit en (schrijnende) humor. als vervolg op de post “bloemen houden (niet) van mensen” hieronder een vijftal ads die wat mij betreft hoge ogen gooien.

bloemen houden (niet) van mensen

one man band – copperline

volslagen onverwacht belandde de cd/dvd one man band van singer/songwriter james taylor op mijn ipod. het album draait al weken overuren, o.a. het nummer copperline. bijgevoegd een BBC-opname van de korte tour die taylor ter promotie van de release maakte.